Svijet

Zašto Izrael povlači trupe iz Gaze: Smanjivanje intenziteta rata ili otvaranje novog i jačeg fronta?

Izraelska vojska najavila je kako će u narednim sedmicama povući određeni broj vojnika sa područja Gaze. Dok neki prognoziraju smanjenje intenziteta sukoba, za druge ovaj čin predstavlja i strah od mogućeg otvaranja novog fronta.

Naime, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su kako će na hiljade izraelskih vojnika napustiti Gazu u narednim danima.

“Imamo za cilj osigurati planiranje i pripremu za nastavak 2024. godine s razumijevanjem da ćemo biti potrebni za dodatne zadatke i ratovanje tokom ove godine”, pojasnili su.

Za pojedine zvaničnike SAD-a ovakav potez znači samo jednu stvar.

“Taj potez signalizira postepeni prelazak Izraela na fazu nižeg intenziteta rata. Ovaj potez ujedno odražava uspjeh snaga IDF-a u sjevernoj Gazi u razbijanju Hamasovih kapaciteta. Ipak, borbe i dalje traju na sjeveru”, rekao je zvaničnik.

Također, naglašeno je kako na narednih nekoliko sedmica treba gledati kao na kritičan period koji će pokazati spremnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pređe na fazu nižeg intenziteta napada na Hamas u Gazi.

Ipak, dok dominira mišljenje kako Izrael želi smanjiti intenzitet napada, ističe se i to kako bi Netanyahu mogao otvoriti i novi front i to onaj na sjeveru zemlje protiv libanskog Hezbolaha.

“Izraelska vojska je saopćila da su borbeni avioni gađali ciljeve koji pripadaju grupi Hezbolah. Dodali su da su pogodili vojnu infrastrukturu koja pripada sirijskoj vojsci”, navodi se.

Povodom napada Hezbolaha oglasio se i ministar odbrane Izraela Yoav Gallant.

“Nažalost, postoje i druge prijetnje od kojih je prva i najistaknutija ona na sjeveru tj. Hezbolah”, poručio je Gallant.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button