Svijet

Visoki vođa Huta poziva SAD i Veliku Britaniju da se povuku iz Crvenog mora, rekavši da “nismo napali američke obale”

Mohammed Ali al-Houthi, šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, pozvao je Amerikance i Britance da se “vrate u svoju zemlju” i fokusiraju se na rješavanje rasizma, a ne na zaštitu izraelskih brodova.

Al-Houthi je kritizirao SAD i Veliku Britaniju zbog njihove “agresije” u pokretanju zračnih napada u četvrtak tokom govora upućenog velikom protestu u glavnom gradu Jemena, Sani protiv napada.

Također je savjetovao zemljama da poslušaju nedavno upozorenje lidera pokreta Huti Abdul-Malik al-Houtija kada je rekao da će svaki napad na Jemen naići na snažan odgovor.

Odbacujući američku tvrdnju da su udari na Jemen pokrenuti u “samoodbrani”, tvrdi Al-Houthi, “mi nismo napali američke obale, nismo stigli do obala Floride, nismo napali američka ostrva.”

“Vi ste nacisti, a vaši udari na našu zemlju su akti terorizma”, rekao je Al-Houthi.
On je optužio SAD i Veliku Britaniju da su devijantni i pristalice devijacije, tvrdeći da nisu saveznici čovječanstva. Al-Houthi je dalje kritizirao Amerikance zbog prijetnji sigurnosti plovidbe i aktivnog rada na podizanju cijena pomorskog osiguranja.

On je Ameriku označio kao neprijatelja naroda, opisujući je kao izvor terorizma.

Ogromne gomile ljudi okupile su se u petak u glavnom gradu Jemena, držeći palestinske zastave i protestirajući nakon što su SAD i Velika Britanija pokrenule zračne napade na ciljeve Huti u Jemenu. Čulo se kako demonstranti skandiraju “Bog je veliki, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevreja, pobjeda islamu”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button