Svijet

Više od 80 posto stanovnika Gaze raseljeno je od početka rata između Izraela i Hamasa, navodi agencija UN

Gotovo 1,9 miliona ljudi, više od 80 posto ukupnog stanovništva Gaze, sada je raseljeno od početka rata između Hamasa i Izraela, objavila je u ponedjeljak Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Blizu 1,2 miliona interno raseljenih osoba (IRP) nalazilo se u 156 objekata UNRWA širom Pojasa Gaze. Velika većina, skoro milion ljudi, nalazi se u skloništima u centralnoj i južnoj Gazi, na mjestima uključujući Khan Younis i Rafah.

“Prosječan broj interno raseljenih lica u skloništima UNRWA je 10.326, što je više od četiri puta više od njihovog kapaciteta”, saopštila je UNRWA.

Thomas White, direktor za poslove UNRWA u Gazi, rekao je da se događa “još jedan val raseljavanja” i da se humanitarna situacija pogoršava dok Izraelske odbrambene snage pojačavaju operacije u južnoj Gazi, uključujući Rafah, gdje su stotine hiljada Palestinaca raseljeni.

“Putevi koji vode na jug prema Rafi su zakrčeni automobilima i magareća kola prepuna ljudi i njihove oskudne imovine”, rekao je on.

Agencija UN-a je saopćila da je 218 interno raseljenih osoba ubijeno, a 901 povrijeđen dok su se skrivali u objektima UNRWA. Organizacije su takođe saopštile da je 111 njenih zaposlenih ubijeno od 7. oktobra.

Od 2. decembra, UNRWA je “uspjela provjeriti da se 117 incidenata dogodilo u 85 prostorija UNRWA od početka rata. 30 objekata je direktno pogođeno, a 55 je pretrpjelo kolateralnu štetu. Osim toga, UNRWA je primila izvještaje o vojsci korištenje svojih objekata”, saopštila je organizacija.

Između 20. novembra i 2. decembra, devet od 22 zdravstvena centra UNRWA radilo je u centralnoj i južnoj Gazi, gdje su 284 zdravstvena radnika opsluživala više od 30.000 pacijenata.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button