Svijet

Više od 10 djece izgubi jednu ili obje noge u Gazi svaki dan, kažu “Save the children”

Više od 10 djece u prosjeku je izgubilo jednu ili obje noge svakog dana u Gazi od 7. oktobra, dok se mnoge amputacije izvode bez anestezije, objavila je dobrotvorna organizacija Save the Children u nedjelju, pozivajući se na statistiku Ujedinjenih naroda. .

“Patnja djece u ovom sukobu je nezamisliva, a još više zato što je nepotrebna i potpuno se može izbjeći”, rekao je Jason Lee, direktor Save the Children za okupiranu palestinsku teritoriju.

“Ubijanje i sakaćenje djece osuđuje se kao težak prekršaj nad djecom, a počinioci moraju odgovarati.”
Lee je rekao da je vidio kako su “liječnici i medicinske sestre potpuno preplavljeni” kada su djeca dovedena sa ranama od eksplozije.

“Utjecaj vidjeti djecu u tolikom bolu, a nemaju opremu, lijekove za njihovo liječenje ili ublažavanje bolova previše je čak i za iskusne profesionalce. Čak i u ratnoj zoni, prizori i zvuci malog djeteta osakaćenog bombama ne mogu biti pomireni, a kamoli shvaćeni unutar granica čovječanstva”, rekao je Lee.

U svom saopštenju, dobrotvorna organizacija se poziva na opaske glasnogovornika UNICEF-a Jamesa Eldera, koji je nakon povratka iz Gaze 19. decembra rekao da je oko 1.000 djece u Gazi od 7. oktobra izgubilo jednu ili obje noge, jer su bolnice preplavljene djecom i njihovim roditelji koji nose “jezive ratne rane”.

Save the Children se također poziva na izjavu Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj agencija navodi da su mnoge od ovih operacija na djeci u Gazi provedene bez anestezije, jer se enklava suočava sa ozbiljnom nestašicom lijekova i medicinskih potrepština.

Dobrotvorna organizacija je saopštila da je skoro sedam puta veća vjerovatnoća da će djeca umrijeti od posljedica eksplozije nego odrasli jer su ranjivija i osjetljivija na povrede. “Njihove lobanje još uvijek nisu u potpunosti formirane, a njihovi nerazvijeni mišići pružaju manju zaštitu, tako da je vjerojatnije da će im eksplozija pokidati organe u abdomenu, čak i kada nema vidljivih oštećenja”, rekao je Lee.

“Osim ako međunarodna zajednica ne preduzme akciju da podrži svoje odgovornosti prema međunarodnom humanitarnom pravu i spriječi najteže zločine od međunarodnog značaja, historija će nam svima suditi i trebala bi suditi”, rekao je Lee.

Samo bi “definitivni prekid vatre” okončao “ubijanje i sakaćenje civila” i omogućio da “očajnički potrebna humanitarna pomoć” stigne u Gazu, uključujući kritične lijekove za ranjenu djecu, dodao je.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su više puta govorile da ne ciljaju civile i da teroristička grupa Hamas koristi civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, kao štit za svoje napade na Izrael.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopćilo je u nedjelju da je najmanje 22.835 Palestinaca ubijeno, a najmanje 58.416 ranjeno u Gazi od 7. oktobra. Najmanje 113 ljudi je ubijeno, a najmanje 250 je povrijeđeno tokom u protekla 24 sata, saopštilo je ministarstvo.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button