Svijet
Trending

Ubistvo lidera Hamasa moglo bi uticati na “komplikovane” pregovore o taocima, kaže katarski premijer

Nedavno ubistvo visokog vođe Hamasa moglo bi uticati na tekuće pregovore da se osigura oslobađanje talaca koje drži militantna grupa u Gazi, rekao je katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Izrael je prošlog utorka izveo napad u Bejrutu u kojem je ubijen visoki lider Hamasa Saleh Al-Arouri, rekao je američki zvaničnik za CNN. Izrael nije preuzeo odgovornost.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u nedjelju u Dohi s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, Al-Thani je upitan može li Arourijeva smrt utjecati na pregovore o oslobađanju više od 100 talaca za koje se vjeruje da se još uvijek drže u Gazi nakon napada 7. oktobra.

“Naravno, smrt jednog od viših vođa Hamasa je nešto što može uticati na tako komplikovan proces”, rekao je Al-Thani.
Katar je odigrao centralnu ulogu u posredovanju u pregovorima o taocima. I uprkos izazovima, pregovarački proces se nastavlja, rekao je Al-Thani.

“Ne odustajemo, idemo naprijed. Nastavljamo razgovore sa stranama i pokušavamo što prije postići sporazum koji može donijeti pomoć za humanitarnu pomoć i oslobađanje talaca”, rekao je on.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button