BiH
Trending

Szijjarto nakon sastanka s Dodikom: Bili smo, a i dalje smo protiv bilo kakvih sankcija

User Rating: Be the first one !

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik održali su danas press konferenciju nakon sastanka u Banjoj Luci.

Dodik je potvrdio dobre odnose s Mađarskom, posebno u oblasti energetike.

“Zahvalan sam za jasne poruke kada su u pitanju politički stavovi Mađarske, posebno kada su u pitanju procesi proširenja EU. Ministar je rekao da treba razgovarati s nama a ne o nama. Mađarska je prirodan partner za razvoj odnosa EU s Balkanom i pozdravljamo činjenicu da će Mađarska uskoro preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom”, rekao je Dodik.

Dodao je da, kada je u pitanju proces proširenja EU, treba da se poštuje mehanizam koordinacije BiH u tom procesu kao i ustavni položaj koji Bosna i Hercegovina ima u tom procesu.

“Veoma smo sretni što će nas uskoro posjetiti i premijer Mađarske Viktor Orban, znamo i datum”, naglasio je Dodik.

Potom je, kako je i sam rekao, na sebe preuzeo ulogu Szijjartovog portparola, pojasnivši još jednom zašto nije mogao jutros doći u Sarajevo, kao i njegove dalje planove tokom posjete našoj zemlji.

“Ministar je trebao jutros da sleti u Sarajevo, a mi da se nađemo u Istočnom Sarajevu, međutim avion zbog magle nije mogao sletjeti pa je on došao ovdje u Banju Luku. On poslije ovoga ide u Sarajevo gdje će se sresti s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i nekim drugim ljudima”, naglašava Konaković.

Sijarto je u svom dijelu obraćanja naglasio potrebu ubrzavanja procesa proširenja Evropske unije.

“Evropskoj uniji je potrebna inspiracija i jedna nova energija i mislim da joj Zapadni Balkan to može obezbijediti. Smatramo da je u interesu i EU i Zapadnog Balkana da se proces integracije ubrza. Potrebno je da EU s poštovanjem razgovara s predstavnicima Zapadnog Balkana. Smatramo da sve institucije EU treba da poštuju odluke i stavove predstavnika regije Zapadnog Balkana”, kaže Szijjarto.

Dodao je i da treba da se poštuju i rezultati izbora u zemljama Zapadnog Balkana jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje rukovodioce.

“Potrebno je da u procesu proširenja EU ne primjenjuje ucjene i ne plaši zemlje Zapadnog Balkana, nego da ih poštuje. Bili smo protiv toga, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji političar iz regije Zapadnog Balkana stavi pod sankcije”, zaključio je Szijjarto.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button