BiH

Sportska 2023. u BiH: Pudar i Musa su evropska krema, Zrinjski kao putokaz za premijerligaše

Prošla je još jedna godina, 2023. je iza nas, a i nju je u bosanskohercegovačkom sportu obilježila fenomenalna Lana Pudar, koja se popela i na krov svijeta u godini koja prethodi Olimpijskim igrama u Parizu.

Tako je na najbolji mogući način 17-godišnja Pudar najavila najbitniju godinu karijere, u kojoj je nam je upravo ona glavna nada da ćemo konačno proslavii prvu olimpijsku medalju u historiji države.

Lana je drugu godinu zaredom najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine, a njen kontinuirani progres samo je nastavljen i u 2023., pošto je stigla do uspjeha i na svjetskom nivou.

U godini iza nas je Pudar uspjela da osvoji devet medalja na najvećim takmičenjima, a na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu stigla je do zlatnih medalja u disciplinama 100 i 200 metara delfin.

Potpuno dominaciju je Lana pokazala na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu, gdje je u sve tri njene već prepoznatljive discipline bila zlatna!

Na kraju godine je u rumunskom Otopeniju bila bronzana na 200 metara delfin na seniorskom Evropskom prvenstvu, dok je dvije medalje osvojila na Svjetskom kupu. U Budimpešti je bila srebrena na 200 metara delfin, a u istoj disciplini u Berlinu osvojila je bronzu.

Na 50 metara delfin je Lana u Izraelu bila srebrena, Postala je ona nije donijela pretjerane pomake u bosanskohercegovačkom sportu koji ne bilježi vidljive pomake i ostaje tapkati u mjestu.

Zrinjski probio led na evropskoj sceni za premijerligaše

Značajnoj promjeni u odnosu na prethodne godine svjedočili smo u klupskom bh. nogometu, gdje je jedan klub napokon uspio da se domogne grupne faze i ispiše historiju.

Učinio je to mostarski Zrinjski, koji se kao prvak Bosne i Hercegovine plasirao u grupnu fazu Konferencijske lige i na najbolji mogući način predstavio naš nogomet na velikoj sceni.

Džanan Musa na krovu Evrope

Ljubitelji košarke u Bosni i Hercegovini zahvaljujući Musi su u prethodnoj godini napokon imali priliku pratiti jednog našeg košarkaša u Euroligi, na šta smo dugo čekali, a Džanan je u dresu Reala uspio da se popenje na krov Evrope.

Musa je u prethodnoj sezoni bio jedan od najboljih košarkaša Real Madrida, a s Kraljevskim klubom je na Final Fouru u litvanskom Žalgirisu. Bila je to i igra sudbine jer je Musa osam godina ranije na istom mjestu do titule prvaka Evrope nosio kadetsku reprezentaciju BiH.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button