Svijet

Sjeverna Koreja upozorava na rat s Južnom da je “pitanje vremena” nakon što je ključni pakt ukinut

Državni mediji Sjeverne Koreje u nedjelju su upozorili da su “fizički sukob i rat” postali pitanje vremena nakon ukidanja ključnog vojnog pakta koji je osmišljen da smanji tenzije s Jugom.

Sporazum iz 2018., koji je imao za cilj da smanji mogućnost slučajne vojne eskalacije duž visoko militarizirane granice, raspao se krajem prošlog mjeseca nakon što je Pjongjang prekršio međunarodne sankcije lansiranjem vojnog špijunskog satelita.

Pjongjang je od tada tvrdio da je koristio satelit za snimanje Bijele kuće, Pentagona, američkih i britanskih ratnih brodova i vojnih baza u Južnoj Koreji i Japanu.

Od propasti sporazuma iz 2018., i Sjever i Jug su se obavezali da će intenzivirati aktivnosti nadzora duž granice, a naoružani sjevernokorejski vojnici su primijećeni kako vraćaju ispostave.
Fotografija koju je objavila južna novinska agencija Yonhap otkrila je da su artiljerijski položaji također ponovo otvoreni prošle sedmice na sjevernokorejskom ostrvu Jangjae, u blizini južne obale.

Najnovije prijetnje, koje je prenijela državna Korejska centralna novinska agencija, citirale su vojnog komentatora koji je rekao da su “fizički sukobi i rat na Korejskom poluotoku postali pitanje vremena, a ne mogućnosti”.

Neimenovani komentator je dodao da bi “svaki neprijateljski čin” doveo do “potpunog kolapsa” Južne Koreje, dok je lansiranje satelita Sjeverne Koreje opravdavao kao “legitimnu i pravednu” zemlje kao suverenu državu.

Sjeverno ministarstvo odbrane upozorilo je tokom vikenda da će se svaki napad Sjedinjenih Država na njihovu svemirsku imovinu “smatrati objavom rata”.

U saopćenju za KCNA se kaže: “Žalosno neprijateljstvo američkih svemirskih snaga prema izviđačkom satelitu DNRK nikada se ne može zanemariti jer je to samo izazov suverenitetu DNRK, tačnije, objava rata protiv njega.”

DPRK je skraćenica za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

U izvještaju se tvrdi da je upozorenje uslijedilo nakon navodnog i još neprovjerenog komentara neimenovanog zvaničnika američke svemirske komande koji nagovještava vojni napad na satelit, rekao je CNN.

Lansiranje od 21. novembra međunarodno je osuđeno zbog zabrinutosti da je to “očigledno kršenje” rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje korištenje tehnologije balističkih projektila.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button