Svijet

Sizifov posao za Izraelce: Priznali da je čak 80 posto Hamasovovih tunela netaknuto

Čak 80 posto Hamasovih golemih tunela ispod Gaze ostalo je netaknuto nakon višemjesečnih izraelskih napora da ih uništi, kazali su američki i izraelski dužnosnici za Wall Street Journal.

Sprečavanje Hamasa da koristi tunele je kamen temeljac izraelskih nastojanja da zarobi najviše čelnike Hamasa i spasi preostale izraelske taoce, kazali su izraelski dužnosnici.

Izrael je priznao da je izveo udare na bolnice i drugu ključnu infrastrukturu u potrazi za tunelima.

Onemogućavanje funkcionisanja tunela, koji su dugi više od 450 kilometara ispod uskog pojasa uskratilo bi Hamasu relativno sigurno skladište za oružje i streljivo, skrovište za borce, komandne i kontrolne centre za svoje vodstvo i sposobnost manevriranja oko teritorija koji nije izložen izraelskoj vatri.

Izrael je pokušavao razne metode za čišćenje tunela, uključujući instaliranje pumpi za preplavljivanje vodom iz Sredozemlja, uništavanje zračnim napadima i eksplozivom, pretraživanje psima i robotima, uništavanje njihovih ulaza i napade s visoko obučenim vojnicima.

Američki i izraelski dužnosnici imaju poteškoća s preciznom procjenom razine uništenja tunela, dijelom zato što ne mogu sa sigurnošću reći koliko kilometara tunela postoji. Dužnosnici obiju zemalja procjenjuju da je 20 do 40 posto tunela oštećeno ili onesposobljeno, prema informacijama američkih dužnosnika, većina od toga u sjevernoj Gazi.

“Izrael temeljito i postupno rastavlja mrežu tunela”, saopćile su Izraelske odbrambene snage.

Krajem prošle godine, u operaciji nazvanoj “More Atlantide”, Izrael je instalirao niz pumpi u sjevernoj Gazi, uprkos mogućem utjecaju crpljenja morske vode na opskrbu slatkom vodom i nadzemnu infrastrukturu. Izraelsko bombardovanje tunela prouzročilo je uništavanje zgrada na površini.

Neočekivane prepreke

Ranije ovog mjeseca, Izrael je postavio najmanje jednu pumpu u gradu Khan Younisu na jugu Gaze kako bi poremetio tamošnju mrežu tunela, rekao je za WSJ američki dužnosnik upoznat s tim pokušajima. Prve pumpe postavljene u Gazi koristile su vodu iz Sredozemnog mora, dok najnovija pumpa crpi vodu iz Izraela.

Na nekim su mjestima zidovi i druge neočekivane barijere i odbrambeni sustavi usporili ili zaustavili protok vode, rekli su američki dužnosnici za WSJ. Morska voda nagrizla je neke od tunela, ali sveukupni napori nisu bili tako učinkoviti kako su se izraelski dužnosnici nadali.

Izrael ima jedinice koje su specijalizirane za čišćenje tunela, ali mnogi od boraca u njima su inženjeri obučeni da ih unište, a ne da traže taoce i najviše vođe Hamasa.

Osim toga, primarni ratni ciljevi Izraela – ubijanje ili zarobljavanje najviših vođa Hamasa i spašavanje otprilike 100 preostalih talaca – povremeno su u suprotnosti, rekli su dužnosnici za WSJ.

Nejasna strategija

“Pitanje je: Postoji li pravi način da se taoci izvuku živi? Inače bismo bili mnogo snažniji u našem pristupu”, rekao je visoki izraelski vojni dužnosnik.

Neki od talaca drže se u komandnom centru u tunelu ispod Khan Younisa, rekli su izraelski dužnosnici. Hamasov najviši vođa u Gazi, Yahya Sinwar skriva se na istoj lokaciji.

Upad u taj komandni centar mogao bi ugroziti taoce, prema bivšim izraelskim dužnosnicima i vojnim analitičarima, što je dilema koja se svodi na izbor između ubistva Sinwara i pregovora o oslobađanju nekih ili svih preostalih talaca.

Dužnosnik je rekao da je pristup vojske bio usmjeren na čišćenje “čvorova” unutar tunela u kojima se skrivaju čelnici i borci Hamasa, a ne na provjeru ili uništavanje cijelog sistema.

Nepoznato “dvorište”

Čak bi se i lociranje Sinwara i preostalih talaca moglo pokazati teškim zadatkom.

Gershon Baskin, pregovarač o taocima koji je omogućio dogovor s Hamasom iz 2011. koji je oslobodio izraelskog vojnika Gilada Shalita iz zarobljeništva u Gazi, rekao je da Izrael nije znao gdje je on držan godinama.

“Nevjerovatno je da je ovo izraelsko dvorište i koliko malo obavještajnih podataka imaju”, rekao je Baskin.

Ranije ovog mjeseca, izraelska vojska povela je novinare u obilazak tunela u južnoj Gazi, oko Khan Younisa, i kazala da postoje dokazi da su tamo držani taoci. No nisu ponudili objašnjenje kada i zašto su napustili to područje.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button