Svijet

SAD odbacuju pozive za preseljenje Palestinaca iz Gaze, kaže američki ambasador u UN-u

Sjedinjene Države su saopćile da nedvosmisleno odbacuju izjave izraelskih ministara i poslanika koji pozivaju na preseljenje Palestinaca iz Gaze, rekla je Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima.

Ambasador je tokom brifinga Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku u petak rekao da se civili ne smiju pritiskati da napuste Gazu, te da su takve izjave “neodgovorne” i “zapaljive”, zajedno s drugim izjavama nekih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na uništenje Gaze. Gaza i maltretiranje palestinskih zatočenika.

Thomas-Greenfield je rekao da, iako takve izjave šalju pogrešnu poruku, “takođe i riječi koje ne čujemo od ovog Vijeća”.

Ambasador je nastavio sa pitanjem zašto neki članovi vijeća još uvijek nisu osudili Hamasov napad 7. oktobra i zašto su neki “prestali govoriti o izraelskim taocima koje Hamas još uvijek drži u Gazi”.

Ambasador je također rekao da, iako se Vijeće sigurnosti fokusira na Gazu, nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali ne smije se zanemariti.

Najmanje 340 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali ubili su Izraelci u posljednja tri mjeseca, rekao je ambasador. SAD osuđuju ove napade, ustvrdio je ambasador.

Ona je rekla da Palestinske vlasti (PA) moraju poduzeti korake za reformu i revitalizaciju sigurnosnih snaga PA, od kojih zavisi stabilnost na “okupiranoj” Zapadnoj obali. Ona je dodala da to “znači da Izrael mora osloboditi prihod koji omogućava PA da plaća njihove sigurnosne snage.”

Ambasador je rekao da SAD rade na viziji “gdje Izraelci i Palestinci žive rame uz rame u miru s jednakim mjerama sigurnosti, slobode i dostojanstva”, dodajući da je “ovo jedini put naprijed”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button