Svijet

SAD izvode dalje napade protiv Huta u Jemenu jedan dan nakon što su pogodile skoro 30 lokacija

SAD su izvele dalje napade na lokacije Huti u Jemenu, prema američkom zvaničniku, dan nakon što su pokrenule koordinirani napad višenacija na skoro 30 položaja Hutija.

Dodatni udari izvedeni u petak navečer (po istočnom vremenu) bili su mnogo manjeg obima nego prethodne noći. Gađali su radar koji koriste Huti, rekao je zvaničnik.

Huti su ranije u petak ispalili najmanje jednu protivbrodsku balističku raketu na komercijalni brod.

U četvrtak su SAD i Velika Britanija napale 28 odvojenih lokacija Huti u pokušaju da poremete njihovu sposobnost pucanja na međunarodne brodske puteve u Crvenom moru. Dvije zemlje podržale su i Kanada, Australija, Bahrein i Holandija.

Posljednji napad su izvele jednostrano Sjedinjene Države, rekao je zvaničnik.

SAD su zaprijetile mogućnošću dodatne vojne akcije ako Huti nastave s napadima dronovima i projektilima na komercijalne brodove u Crvenom moru.

“Pobrinut ćemo se da odgovorimo Hutima ako nastave ovo nečuveno ponašanje zajedno s našim saveznicima”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u petak dok je bio u Pensilvaniji.

Ali nakon napada pod vodstvom SAD-a, pobunjenička grupa koju podržava Iran lansirala je još jednu protubrodsku balističku raketu prema komercijalnom brodu u Adenskom zaljevu, južno od Jemena.

Novi štrajkovi dolaze i nakon što je Bijela kuća rekla da pokušava izbjeći eskalaciju.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button