Svijet

Ruski ministar vanjskih poslova kaže da je stvaranje palestinske države neophodno kako bi se izbjegao “povratak nasilja”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zalagao se za stvaranje palestinske države govoreći o situaciji u Gazi tokom svoje godišnje konferencije za novinare u četvrtak.

“Glavni pravac napora trebao bi biti stvaranje palestinske države u punoj saglasnosti sa odlukama Vijeća sigurnosti – države koja bi, kako piše u ovim odlukama, postojala u sigurnosti i dobrosusjedstvu uz Izrael sa drugim zemljama u regionu. “, istakao je Lavrov.
„Bez ovoga, šta god da se dogodi, vidjet ćemo recidive nasilja koje se sada vidi u Gazi, jer bez stvaranja palestinske države, palestinski narod će se nastaviti osjećati u nepovoljnom položaju, nastavit će živjeti u uslovima inferiorne pravde“, Lavrov je tvrdio, pozivajući se na potrebu da se tome “stane na kraj”.
Lavrov je rekao da se “nada da će izraelska država na kraju doći do ovog zaključka”, ali je takođe rekao da razume da je to “neprihvatljivo za Izrael u ovom trenutku”.

“Ne možemo učiniti ništa osim da im to objasnimo”, rekao je Lavrov.

Lavrov je tada pozvao da posrednički napori SAD-a neće uspjeti ako ne bude “direktnog dijaloga između Palestinaca i Izraelaca”.

“Pretpostavimo da će se, da tako kažem, ‘odrasli ljudi’ negdje dogovoriti kako će Palestinci nastaviti živjeti, a onda će im to predstaviti. Neće biti uspjeh. Samo direktan dijalog koji treba obnoviti”, istakao je Lavrov.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button