Svijet

Putin Obracanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je kritikovao Zapad tokom govora u kojem je rekao da je Rusija “na čelu izgradnje pravednijeg svjetskog poretka”. Postavljen u pozadini rata u Ukrajini koji je započeo, ali nije spomenuo ime, Putin je na plenarnoj sjednici Svjetskog ruskog narodnog vijeća u utorak rekao da je Moskva bila uključena u “borbu za suverenitet i pravdu” koja je bila “borba nacionalnog oslobođenja .”

Tokom video obraćanja, čiji je transkript objavljen na sajtu Kremlja, Putin je pohvalio kako je “ruski svet… blokirao put onima koji su težili svetskoj dominaciji i izuzetnosti”. “Sada se borimo ne samo za slobodu Rusije, već i za slobodu cijelog svijeta”, rekao je on, opisujući kako “diktatura jednog hegemona propada”.

Putin je u više navrata postavljao rat u Ukrajini kao zamjensku bitku između Moskve i Zapada i, suočen sa sankcijama koje predvode SAD, pozicionirao se kao vodeći zaokret od trenutnog svjetskog poretka prema Aziji i takozvanom “globalnom jugu”. ” Provjeravajući imena Ruske revolucije 1917., građanskog rata koji je uslijedio i raspada SSSR-a 1991. godine, Putin je rekao da ljudi “još uvijek plaćaju sada, decenijama kasnije, za pogrešne proračune napravljene u to vrijeme”. Po njegovom mišljenju, ovi događaji su doveli do “separatističkih iluzija”, kao i “politike veštačke, prisilne podele u ovoj velikoj ruskoj naciji, trojstvu Rusa, Belorusa i Ukrajinaca”. “Nikada nećemo zaboraviti ove greške i ne treba da ih ponavljamo… svaki pokušaj da se seje etnička ili verska nesloga, da se podeli naše društvo je izdaja, zločin protiv cele Rusije. Nikada nećemo dozvoliti nikome da podeli Rusiju.”

„Naša zemlja je ta koja je sada na čelu izgradnje pravednijeg svetskog poretka“, rekao je on. „Bez suverene i jake Rusije nije moguć nikakav trajan i stabilan međunarodni sistem. “Znamo pretnju kojoj se suprotstavljamo. Rusofobija i drugi oblici rasizma i neonacizma gotovo su postali zvanična ideologija zapadnih vladajućih elita”, rekao je Putin, koji je kao jedan od razloga za svoju invaziju naveo “denacizaciju” Ukrajine.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button