Svijet

Preseljavanje Palestinaca iz Gaze “apsolutno nije” stav Izraela, kaže predsjednik Herzog

Preseljavanje Palestinaca iz Gaze “direktno, zvanično i nedvosmisleno” nije stav Izraela, rekao je u nedjelju izraelski predsjednik Isaac Herzog.

U razgovoru za NBC Kristen Walker u emisiji Meet the Press, Herzog je upitan da li nedavni komentari nekih članova izraelske vlade, koji su, kako se čini, sugerirali prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze, odražavaju službeni stav izraelske vlade.

Herzog je rekao da to “apsolutno nije” stav “izraelske vlade ili izraelskog parlamenta ili izraelske javnosti”, ali je dodao: “U društvu u kojem je sloboda govora osnova našeg nacionalnog DNK, ljudi mogu reći šta god žele. ”

Izraelski predsjednik je rekao da su njegove kolege “govorile o namjernom napuštanju pojasa Gaze, ali… Ja kažem otvoreno, zvanično i nedvosmisleno, to nije izraelski stav”.

Herzog je također govorio o odlučnosti Izraela “da potkopa sposobnost Hamasa da djeluje teroristički u cijelom svijetu i, naravno, u Izraelu”.

Rekao je da je njegova zemlja “potpuno zahvalna” američkom predsjedniku Joeu Bidenu za njegov “uporni stav” u podršci Izraelu, te da je predstojeća posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Izraelu “još jedan izraz ogromnog uticaja i važnosti Sjedinjenih Država mjesta u pogledu smjera i izlaza iz ovog sukoba.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button