Svijet

Politički lider Hamasa kaže da bi Blinken trebao biti “više fokusiran” na okončanje izraelske “agresije” u Gazi

Šef Hamasovog političkog biroa Ismail Haniyeh kaže da se nada da će američki državni sekretar Antony Blinken biti “više fokusiran” na okončanje izraelske “agresije” u Gazi tokom posjete visokog diplomate regiji u više zemalja.

Blinken poduzima još jednu turneju šatl diplomatije usred pojačanog straha da bi se rat Izraela i Hamasa mogao preliti u širi regionalni sukob. Napadi u Libanu, Iranu i Iraku ove sedmice povećali su tenzije u regionu jer iranske proxy grupe Hezbolah i Huti povećavaju svoje prijetnje Izraelu.

U video poruci koju je Hamas podijelio u subotu, politički lider Hamasa sa sjedištem u Dohi rekao je da se nada da su SAD “shvatile razmjere” svojih “grešaka” u podršci Izraelu.

Haniyeh je rekao da se Hamas nada da će Blinken – u svom četvrtom putovanju u regiju od Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra 2023. – ovog puta biti “više fokusiran na okončanje agresije” koju Izrael izvodi u Pojasu Gaze.

Ranije ove sedmice, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant predstavio je treću fazu ratne kampanje u Gazi, koja uključuje novi borbeni pristup na sjeveru i opredjeljenje za nastavak progona Hamasovih lidera u južnoj Gazi “koliko god je potrebno”.

Haniyeh je također rekao da bi lideri arapskih zemalja koji se sastanu s Blinkenom trebali “naglasiti američkoj administraciji da su budućnost i stabilnost” regiona povezani s “palestinskim ciljem”.

Ponovio je stav Hamasa da bi palestinski narod trebao imati “potpuno nezavisnu državu” s “potpunim suverenitetom”.

Više o Blinkenovom putovanju: Indirektno povratno kanalisanje prema Iranu će također biti ključni fokus Blinkenovog putovanja, rekao je u petak visoki zvaničnik State Departmenta. vide eskalaciju sukoba niti ga namjeravaju eskalirati. Sjedinjene Američke Države očekuju da će ta poruka potom biti preneta Iranu i iranskim punomoćnicima preko zemalja koje imaju veze s njima, rekao je zvaničnik.

Državni sekretar se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Nakon odlaska u Grčku, otputovaće u Jordan, Katar, UAE, Saudijsku Arabiju, Izrael, Zapadnu obalu i Egipat.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button