Svijet
Trending

Palestinci će odlučivati ​​o budućnosti Gaze, a ne Izrael

Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hussein al-Sheikh rekao je u subotu da “budućnost pojasa Gaze određuje palestinski narod, a ne Izrael”.

Izjava je uslijedila nakon debata unutar Izraela o planu za Gazu kada se borbe završe.

Odgovarajući na ove planove za poslijeratnu Gazu, Al-Sheikh je rekao: “Svi scenariji koje predlažu okupacioni političari i vođe samo će dovesti do neuspjeha. Postizanje sveobuhvatnog rješenja i odlazak iz okupacije naš je izbor, naš program i naša strategija.”
Kao glavna komponenta Palestinske vlasti, PLO djelimično upravlja okupiranom Zapadnom obalom. Hamas ga je izbacio iz Gaze 2007

Neki kontekst: izraelski ministar odbrane Yoav Gallant iznio je planove za ono što bi moglo uslijediti nakon rata u dokumentu od tri stranice pod nazivom “Dan poslije”.

Nakon rata, izraelska vojska bi zadržala “operativnu slobodu djelovanja u Pojasu Gaze”, a Izrael bi nastavio da “sprovodi inspekciju robe koja ulazi” na teritoriju.

Gallant, član stranke desnog centra Likud premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da kada se ostvare ciljevi rata, “neće biti prisustva izraelskog civila u Pojasu Gaze”, izgleda da isključuje ponovno uspostavljanje izraelske naselja u Gazi koja je Izrael jednostrano uklonio 2005.

Plan je izazvao žestoku diskusiju u izraelskoj vladi, prema izvoru.

Gallantov plan kritizirao je u petak krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich, koji se zajedno s krajnje desnim ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben Gvirom zalagao za preseljenje stanovnika Gaze izvan enklave. Njihovi komentari izazvali su osudu Sjedinjenih Država, zvaničnika Ujedinjenih naroda i nekoliko arapskih država.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button