Svijet

Ovo je ono što bivša izraelska ministrica vanjskih poslova kaže šta bi se to trebalo dogoditi nakon rata Izraela s Hamasom

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova naglašava hitnost utvrđivanja ko bi mogao kontrolirati Gazu kada se okončaju borbe između Izraela i Hamasa – i rekao je da vjerovatno postoje tri “stvarne opcije”: Hamas, Izrael ili drugi palestinski režim.

Tzipi Livni je u ponedjeljak u intervjuu za CNN-ovu Christiane Amanpour rekla da je palestinski režim jedini izvediv prijedlog, ali je naglasila da je “zaista hitno” odlučiti hoće li to biti u obliku palestinskih vlasti ili neke druge grupe. Odgađanje ove odluke samo bi dovelo do toga da Hamas nastavi postojati, a samim tim i da se nastavi sukob između Izraela i Hamasa, tvrdi Livni.

“Izrael se ne brine i ne bi trebao brinuti o (onih) 2 miliona Palestinaca koji su tamo”, rekla je Livni, koja je bila ministar vanjskih poslova u vladi stranke Kadima do 2009. “Ne želimo ponovo okupirati Gazu. Samo treba da vodimo računa o našoj bezbednosti.”

Bivši ministar vanjskih poslova sugerirao je da “cijela međunarodna zajednica” treba osigurati da bilo koje novo palestinsko vodstvo ne formira Hamas ili bilo koja druga teroristička grupa.

“Potreban nam je (a) režim koji je voljan raditi s Izraelom na sigurnosti i dati legitimitet Izraelu kada se trebamo boriti protiv, ili također unutar () Pojasa Gaze,” rekla je Livni, dodajući da li će to biti palestinski Autoritet ili neka druga grupa je „manje važna“.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button