Svijet
Trending

New York Times: Izrael nije tako blizu uništenja Hamasa kao što Netanyahu tvrdi

Izraelska vojska u Pojasu Gaze ograničila je borbenu sposobnost Hamasa od listopada, ali nije tako blizu uništenju kako je rekao izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu.

The New York Times je to objavio pozivajući se na izvore iz američke tajne službe. Netanyahu želi postići potpuno uništenje Hamasa, što mnogi nazivaju nerealnim.

Prema novinama, dužnosnici američke Tajne službe ovog su tjedna rekli u privatnim razgovorima s članovima američkog Kongresa da je izraelska vojska ubila manje boraca Hamasa nego što Netanyahu tvrdi, te da procjenjuju da je samo oko trećina naoružanih pripadnika pokreta.

U isto vrijeme, Netanyahu je ove sedmice ustvrdio da su vojnici izraelskih snaga već uništili 75 posto borbenih jedinica Hamasa, da je pobjeda “nadohvat ruke” u roku od nekoliko mjeseci.

Američki dužnosnici također su naglasili da su lekcije naučene iz ratnih operacija koje su Sjedinjene Američkih Države vodile prethodnih godina da se iz broja poginulih neprijatelja ne mogu donositi zaključci o toku rata. Operacije često radikaliziraju druge ljude.

Novine također navode da administracija Joea Bidena sumnja u realnost izraelskog ratnog cilja potpunog uništenja Hamasa. Hamas praktikuje gerilsko ratovanje, skrivajući se u golemim mrežama tunela u Pojasu Gaze, u kojima je izraelskim vojnicima teško napredovati. Gadi Eisenkot, član izraelskog ratnog kabineta i bivši načelnik glavnog štaba vojske, nazvao je potpuno uništenje Hamasa nerealnim.

Posljednjih dana pojavili su se i izvještaji o ponovnim borbama na sjevernom ili centralnom dijelu Pojasa Gaze, područja za koja je izraelska vojska ranije tvrdila da su pod kontrolom, a pomaknula se južnije.

Najveće borbe vode se već nekoliko sedmica u gradu Khan Junis na jugu, koji je samo nekoliko kilometara od Rafe. Više od milion Palestinaca izbjeglo je u ovo područje u blizini egipatske granice prije borbi, a vlasti UN-a i američka vlada izrazile su zabrinutost zbog plana izraelske vojske da i tamo napreduje u borbama. Posljednjih dana izraelski napadi jačaju i na području Rafe.

I u Izraelu se zaoštravaju kritike na račun izraelske vlade, a dio javnosti vrši pritisak na Netanyahua da kao prioritet stavi spašavanje više od stotinu talaca koje Hamas već četiri mjeseca drži u zarobljeništvu u Gazi.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button