Svijet

Netanyahuov ured kaže da je ponovio Bajdenu svoju politiku da Izrael mora zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom

Ured izraelskog premijera u subotu je odgovorio CNN-u koji je izvijestio od petka da je Benjamin Netanyahu, u privatnom telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, rekao da ne isključuje mogućnost buduće palestinske države u bilo kojem obliku. Netanyahuov ured saopćio je da je premijer rekao Bidenu da Izrael mora zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom nakon rata protiv Hamasa.

“U svom razgovoru s predsjednikom Bidenom, premijer Netanyahu je ponovio svoju politiku da nakon uništenja Hamasa Izrael mora zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom kako bi osigurao da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu, što je zahtjev koji je u suprotnosti sa zahtjevom za palestinskim suverenitetom”, saopćeno je iz kabineta premijera.
CNN je ranije izvijestio da je Netanyahu rekao Bajdenu u telefonskom razgovoru u petak da javni komentari koje je dao dan ranije – u kojima se činilo da odbacuje ideju stvaranja palestinske države – nisu trebali spriječiti taj ishod u bilo kojem obliku, osoba upoznata u razgovoru je rečeno za CNN.

Nekoliko sati nakon što je razgovarao s Netanyahuom, Biden je rekao novinarima u Bijeloj kući da vjeruje da bi Netanyahu na kraju mogao biti uvjeren u rješenje dvije države.

“Postoji niz tipova rješenja s dvije države,” rekao je.
“Postoji niz zemalja koje su članice UN-a koje još uvijek — nemaju svoju vojsku; brojne države koje imaju ograničenja, pa mislim da postoje načini na koje to može funkcionirati”, dodao je Biden.
Biden i Netanyahu i dalje su javno u sukobu oko temeljnog pitanja šta će se dogoditi s Gazom nakon što se rat protiv Hamasa završi, uprkos intenzivnim američkim naporima u posljednjih nekoliko mjeseci da angažuju zvaničnike u Izraelu i širem regionu na planu za koji se nadaju da će konačno moći riješiti višedecenijski sukob.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button