Svijet

Netanyahu opet nije pristao na prekid rata u Gazi, tvrdi: “Pobjeda je na dohvat ruke”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opet nije pristao na prekid rata u Pojasu Gaze, poručivši večeras da je imperativ pobjeda Izraela nad palestinskom militantnom grupom Hamas.

Prema njegovim riječima, Izrael je na putu potpune pobjede, da je pobjeda na dohvat ruke. Uvjerava da je pitanje nekoliko mjeseci kada će rat biti dobijen. Kao ciljeve rata je naveo uništenje Hamasa, vraćanje talaca i osigurati da Gaza “više ne predstavlja prijetnju Izraelu”.

Netanyahu tvrdi da su uspjesi izraelske vojske “bez presedana”, hvaleći se štetom koju su nanijeli Hamasu. Istakao je da se izraelska vojska priprema za borbu u Rafahu.

“Nastavit ćemo do kraja. Ne postoji drugo rješenje osim pobjede”, poručio je.

Kako je kazao, poraz Hamasa će predstavljati pobjedu cijelog slobodnog svijeta. Ponovo je obećao da će povratak talaca koje drži Hamas ostati glavni prioritet. Smatra da će se pojačanim vojnim pritiskom povećati šanse da taoci budu oslobođeni.

“Predaja pod Hamasovim uslovima značila bi katastrofu. Dan poslije je dan nakon Hamasa”, rekao je i konstatovao da samo Izrael može osigurati demilitarizaciju Gaze.

Ponovio je da “ne postoji alternativa za vojni kolaps Hamasa”, prenosi portal Times of Israel.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button