Svijet

Lider NATO-a izdao strašno upozorenje o ‘opasnoj’ pobjedi Putina

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je rekao da bi pobjede ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bile “opasne” za NATO i zapadne zemlje dok se rat Rusije i Ukrajine nastavlja.

Putin je započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., tvrdeći da traži “denacizaciju” vlade te istočnoevropske zemlje i nadajući se brzoj pobjedi. Skoro dvije godine kasnije, odbrambeni napori Ukrajine jači od očekivanog blokirali su rusko napredovanje, a obje strane nastavljaju borbu za kontrolu nad istočnom ukrajinskom teritorijom.

U snimku intervjua njemačkom kanalu ARD koji je u nedjelju na X, bivši Twitter, postavio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Stoltenberg je upozorio da “moramo biti spremni i na loše vijesti. Ratovi se odvijaju u fazama , ali moramo biti uz Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima.”
Dodao je: „Jedina stvar koju znamo je da što više podržavamo Ukrajinu, to će se ovaj rat brže završiti. Moramo shvatiti da bi pobjeda predsjednika Putina bila tragedija za Ukrajinu, ali bi bila i opasna za nas. U našem je interesu da učinimo sve što je moguće da Ukrajina pobijedi.”

Stoltenberg je ponovio podršku alijanse Ukrajini tokom razgovora sa transatlantskim liderima u oktobru, među kojima je bio i predsjednik Joe Biden. Prema saopćenju za štampu NATO-a, savezničke članice dijele teret podrške Ukrajini “pravično”, pri čemu otprilike polovina vojne podrške Kijevu dolazi iz Sjedinjenih Država, a druga polovina od evropskih članica i Kanade.

Tokom intervjua za njemački ARD, Stoltenberg je rekao da, iako se “malo toga promijenilo” na ratnom frontu u posljednjih nekoliko mjeseci, sposobnost Ukrajine da održi crnomorske brodske trake otvorene za transport žitarica je značajna u ovom “ratu iscrpljivanja”.

“Ukrajinci su uspjeli nanijeti velike gubitke ruskim snagama napadajući raketama duboko iza linija fronta, uništavajući avione i helikoptere i potiskivajući rusku Crnomosku flotu u istočno Crno more”, rekao je on. “To znači da će sada moći da drže morski put otvoren za brodove koji prevoze žito iz Ukrajine kroz Crno more. Dakle, ovo su velike pobjede, čak i ako nisu uspjeli napredovati na prvim linijama.”

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button