Svijet

Lider Hamasa kaže da Izrael neće vraćati taoce dok “svi palestinski zatvorenici ne budu oslobođeni”

Ismail Haniyeh, politički lider Hamasa, ponovio je stav militantne grupe da će Hamas osloboditi izraelske taoce iz Gaze tek nakon što svi palestinski zatvorenici budu pušteni iz izraelskih zatvora.

“Oni apsolutno neće vraćati svoje zarobljenike osim nakon što svi naši zatvorenici u okupacionim zatvorima budu pušteni”, rekao je Haniyeh u utorak, govoreći na konferenciji Međunarodne unije muslimanskih učenjaka u Dohi, u Kataru.

Haniyeh je rekao da Izrael “nije bio u mogućnosti da povrati nijednog zarobljenika, osim nakon što je otpor prihvatio sporazum o primirju”.

Međutim, Izrael je rekao da su jednog od njegovih vojnika otetih 7. oktobra spasile Izraelske odbrambene snage (IDF) krajem oktobra, prije nego što je stupio na snagu sporazum o privremenom primirju.

Hamas je ukupno pustio 105 ljudi tokom privremenog primirja s Izraelom, koje je počelo 24. novembra i okončano početkom 1. decembra. U zamjenu, 240 Palestinaca je oslobođeno iz izraelskih zatvora, uglavnom žena i maloljetnika, a mnogi od njih su bili zatočeni ali nikad naplaćen.

Izrael vjeruje da je 25 talaca mrtvih i da ih još uvijek drže u Gazi, saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua za CNN u petak. Tako je ostalo 107 talaca iz prošlogodišnjeg napada Hamasa za koje se još uvijek misli da su živi.

Ranije u utorak, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu da vojska njegove nacije treba da “završi rat” s Hamasom, kako bi osigurala povratak izraelskih talaca i postigla “sigurnost našeg naroda”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button