Svijet

Kolumnista NYT-a predlaže okončanje rata u Gazi ‘besplatnom propusnicom za svo vodstvo Hamasa’ da napusti zemlju

Kolumnista vanjskih poslova New York Timesa Thomas Friedman predložio je prekid rata u Gazi tokom pojavljivanja na CNN-ovoj emisiji Anderson Cooper 360, gdje bi terorističkim vođama Hamasa trebalo dozvoliti da mirno odu. Hamas je 7. oktobra pokrenuo višestruki teroristički napad na baze izraelske vojske, civilne zajednice i muzički festival koji je doveo do najmanje 1.200 mrtvih i 240 otmica. Ovaj napad i izraelski vojni odgovor koji je uslijedio izazvao je geopolitičke šokove širom svijeta, od protesta do štrajkova glađu, jer rat dovodi do više žrtava.

Friedman je rekao da se veći dio razgovora o ratu Izraelsko-palestinski rat u Gazi kreće od “da li ste za prekid vatre ili niste za prekid vatre”, ali je izrazio nadu da će se “u narednih nekoliko dana to zaista pretvoriti u drugačiju diskusiju”, što je prije “”Jeste li za kraj ovome?” Ne samo za prekid vatre. Mislim da zaista treba da razgovaramo o zaključku.” Zatim je predložio jedan scenario u kojem Izrael ima određenu mjeru amnestije za terorističke vođe.

NASLEĐENI MEDIJI OSUĐUJU ‘OBJEDJEZAM’ OSIM KADA UKLJUČUJE IZRAEL I HAMAS

“Možda Izrael kaže ‘Vidi, evo besplatne propusnice za svo vodstvo Hamasa. Idi u Tursku, idi u Katar, ko hoće da ode, predaj oružje, vrati taoce, oslobodit ćemo palestinske zatvorenike, “, predložio je Fridman. „Mislim da se zaista moramo izvući iz ovog ‘primirja ili bez prekida vatre’ i razmisliti o nečemu što će dovesti vodstvo Hamasa tamo, postaviti novo palestinsko vodstvo i partnerstvo s arapskim zemljama, i pokrenuti rekonstrukciju svjetskoj banci“, rekao je on. “Jednostavno ne mogu zamisliti da se ovo događa još mjesecima. I ne mogu zamisliti da Sjedinjene Države i predsjednik Biden to mogu politički tolerirati.”

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button