Svijet
Trending

Južna Afrika kaže da je postojanje palestinskog naroda u Gazi ugroženo ukoliko sud ne interveniše

Južnoafrički ministar pravde rekao je da slučaj koji je pred Međunarodnim sudom pravde optužio Izrael za genocid nad Palestincima u Gazi daje sudu priliku da “djeluje u realnom vremenu” kako bi spriječio ono što je opisao kao genocid “nastavak u Gazi”.

Obraćajući se novinarima ispred stepenica Palate mira u Hagu nakon što je Južna Afrika završila svoje usmene argumente na saslušanju u četvrtak, Ronald Lamola je rekao da se nada da će slučaj imati “uticaj” na narod Gaze.

“Ovaj slučaj daje sudu priliku da djeluje u realnom vremenu kako bi spriječio nastavak genocida u Gazi izdavanjem hitne zabrane”, rekao je Lamola.

“Vjerujemo da ćemo bez intervencije ovog suda, međunarodne zajednice, vidjeti potpuno uništenje palestinskog naroda u Gazi”, dodao je on.
Lamola je izrazio nadu da će ovaj slučaj odvratiti izraelske vojnike u Gazi da nastave sa svojim akcijama, rekavši da bi mogli shvatiti da bi jednog dana mogli pojedinačno biti pozvani pred sud.

Ministar pravde rekao je novinarima da je Južna Afrika pred sudom iznijela “uvjerljiv argument” zasnovan na činjenicama i “jurisprudenciji”.

Rekao je da njegova vlada vjeruje da će sudije biti u stanju da “profesionalno vježbaju” u donošenju odluke.

On je također snažno odbacio tvrdnju glasnogovornika izraelskog ministarstva vanjskih poslova Liora Haiata da je Južna Afrika “pravna ruka” Hamasa, naglašavajući da južnoafrička delegacija ima mandat samo od južnoafričke vlade.

„Naš slučaj takođe nije protiv Jevreja kao naroda. Naš slučaj je protiv postupaka Države Izrael, akcija genocida koji su počinjeni u Gazi”, rekao je Lamola.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button