Svijet
Trending

Izraelski šef diplomatije: Iran nas je obavijestio, odlučili su napasti Izrael

Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz kazao je da je Iran odlučio da napadne Izrael.

“Iran nas je obavijestio da namjerava napasti Izrael. Svijet treba tražiti da Iran plati cijenu za svaku agresivnu akciju koju izvrši”, rekao je Katz, piše Jerusalem Post.

Iranska poruka je dostavljena Izraelu preko mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, koji je direktno nazvao Katza da mu objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Alija Bagherija.

Izraelski mediji su malo ranije objavili da Izrael razmišlja o preventivnom napadu na Iran ako Teheran, zajedno sa svojim saveznicima, odluči napasti.

Sastanku, kojem su prisustvovali ministar odbrane Yoav Gallant, načelnik Generalštaba izraelske vojske (IDF) general-potpukovnik Herzi Halevi, šef Mossada David Barnea i šef Shin Beta Ronen Bar, održani su usred priprema za očekivane napade na Izrael od Irana i Hezbolaha.

Procjena da će Iran vjerovatno napasti Izrael u narednim danima ili sedmicama uslijedila je nakon prošlosedmičnih uzastopnih atentata na vojnog šefa Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu i lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Iran je okrivio Izrael za Haniyehovu smrt i obećao da će uzvratiti.

Također, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je kolegama iz zemalja G7 da Washington vjeruje da bi iranski napad na Izrael mogao započeti u sljedećih 24 do 48 sati, izvještava ugledni Axios pozivajući se na izvore upućene u poziv.

Prema izvještaju, Blinken je razgovarao sa svojim kolegama usred napora SAD-a da deeskalira napetosti u regiji i spriječi izbijanje sveopćeg rata.

Budući da SAD vjeruje da je iranski napad neizbježan nakon ubistva najviših dužnosnika Hezbolaha i Hamasa prošle sedmice, Blinken je rekao dužnosnicima tokom poziva da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad najbolji način da se izbjegne regionalni rat.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button