Svijet

Izraelski predsjednik: ‘Izrael je spreman za još jednu humanitarnu pauzu’

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je u utorak da je “Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi omogućio oslobađanje talaca”.

Herzog je rekao da da bi se to postiglo, “odgovornost je u potpunosti na [lideru Hamasa Yahyi] Sinwaru i vodstvu Hamasa.”

“Za nas je zaista važno da ponovimo – mi se ne borimo protiv naroda Gaze. Oni nisu naši neprijatelji”, rekao je predsjednik. “Mi se borimo protiv Hamasa, oni su neprijatelji. I u tom pogledu, preduzimamo sve moguće humanitarne korake u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.”

Herzog je rekao da se količina humanitarne pomoći teško pogođenoj Gazi “može trenutno utrostručiti”.

“U posljednje dvije sedmice, Izrael je koristio novu opremu za skeniranje u [izraelskom gradu] Nitzana, omogućavajući ulazak 350 kamiona dnevno. U posljednje dvije sedmice došlo je do neuspjeha Ujedinjenih naroda i drugih partnera u prilivu kamiona u Gazu — samo oko 125 ili 100 kamiona dnevno”, rekao je on. „Možete lako utrostručiti količinu kamiona, samo da su Ujedinjene nacije i njihovi partneri uložili napor. Svijet mora znati da ste mogli imati desetine hiljada tona dnevno više u Gazi.”

Glasnogovornik UNRWA-e osporio je Herzogovu tvrdnju, rekavši: “To uopće nije tačno.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button