Svijet

Izraelski ministar osudio izjave desničarskih kolega: “Raseljavanje Palestinaca nije realno”

Ministar u vladi Benjamina Netanyahua i član njegove stranke Miki Zohar komentirao je istupe drugih izraelskih desničarskih političara u kontekstu iseljavanja Palestinaca iz Gaze te je poručio kako je takva ideja nerealna.

Zohar se prvenstveno osvrnuo na izjave Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha koji su govorili o takozvanom dobrovoljnom iseljavanju stanovnika Gaze u druge zemlje.

“To nije realno i jasno je da međunarodna zajednica to neće prihvatiti. S ovakvim stvarima, čak i ako imate ovakvo uvjerenje ili cilj, možete razgovarati i raspravljati iza zatvorenih vrata”, rekao je Zohar.

Poručio je i kako bi Izraelci bili sretni da se Palestinci odluče na dobrovoljnu migraciju.

“Jasno je da u Izraelu nema nikoga ko ne bi bio sretan da se stanovnici Gaze odluče dobrovoljno emigrirati ako su sretni sa takvom odlukom. Napominjem, takva odluka nije ni izdaleka realna i javna rasprava o ovom pitanju ne pomaže”, mišljenja je ministar.

Također, Zohar je rekao i kako su izjave ministara naišle na negodovanje i u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Čak i ako vjerujemo u ovakvu temu, moramo imati dublju raspravu i istražiti je prije nego što istupimo u javnost. Vidimo posljedice šta se dogodilo sa izjavama u SAD-u”, poručio je ministar.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button