Svijet

Izraelske snage ekshumiraju i uklanjaju tijela sa groblja Gaze u potrazi za ostacima talaca

Izraelske snage ozbiljno su oštetile groblje u Khan Younisu u južnoj Gazi ranije ove sedmice, ekshumirajući i uklanjajući tijela u, kako su izraelske odbrambene snage rekli za CNN, dio potrage za ostacima talaca koje je Hamas zarobio tokom terorističkih napada 7. oktobra.

Snimci groblja pokazuju da je područje srušeno buldožerom, grobovi su oštećeni i uništeni, a ljudski ostaci su ostavljeni nakon operacija IDF-a na tom području.

U odgovoru na CNN-ov zahtjev za komentar o oštećenju grobnica, IDF je u četvrtak za CNN rekao da je spašavanje talaca i pronalaženje i vraćanje njihovih tijela jedna od njihovih ključnih misija u Gazi, zbog čega su tijela uklonjena.

“Proces identifikacije talaca, koji se provodi na sigurnoj i alternativnoj lokaciji, osigurava optimalne profesionalne uslove i poštovanje prema preminulima”, rekao je portparol IDF-a za CNN, dodajući da se tijela za koja se utvrdi da nisu taoci “vraćaju s dostojanstvom i poštovanjem. ”
Prema međunarodnom pravu, namjerni napad na groblje mogao bi predstavljati ratni zločin, osim pod vrlo ograničenim okolnostima koje se odnose na to da to mjesto postane vojni cilj.

Društvenim mrežama kruže izvještaji o tome da IDF uzima leševe iz grobnica, koje dijele ljudi koji su ogorčeni ovakvom praksom. Ovo je prvi put da je ID priznao ekshumacije.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button