Svijet

Izraelska vojska objavila je snimak tunela Khan Younis u kojem se navodi da je držano oko 20 talaca

Izraelske odbrambene snage objavile su u nedjelju snimak tunela u gradu Khan Younis u južnoj Gazi, gdje je rečeno da je Hamas držao oko 20 talaca u različito vrijeme.

Tunel se nalazio u centru Khan Younisa i vodio je oko 830 metara (0,51 milju) na dubini od 20 metara (66 stopa), saopštila je ID.

Unutar tunela je bilo mina, eksploziva i raznih prepreka, prema IDF-u, koji je rekao da je naišao i ubio nekoliko operativaca Hamasa dok je ulazio u tunel.

IDF nije pronašao taoce u tunelu, ali je rekao, na osnovu svjedočenja bivših talaca i DNK dokaza, da je tamo u različito vrijeme držano oko 20 talaca, od kojih su neki pušteni, a drugi ostaju u Gazi.

Video snimci koje je IDF podijelio prikazuju dugačke tunele, od kojih neki vode do soba s dušecima, ćebadima i omotima za hranu razbacanim po podu, te kuhinja i kupaonica.

Grupa je također objavila fotografije para dječjih crteža. Petogodišnja bivša taokinja Emilija Aloni nacrtala je slike, rekli su iz IDF-a da im je Alonijeva porodica rekla.

Aloni i njena majka puštene su u novembru tokom kratkog primirja između Hamasa i Izraela kako bi se omogućila razmjena talaca i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Više od 100 talaca je oslobođeno tokom primirja.

Izrael procjenjuje da su u Gazi ostala 132 taoca od napada 7. oktobra 2023. – od kojih se vjeruje da je 25 mrtvo.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button