Svijet

Izrael uzvraća tvrdnju Slovenije da je “definitivno” prekršio zakon u Gazi

Izrael je u srijedu odbio slovenačku tvrdnju da su njegove snage u Gazi počinile “kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, pri čemu je ured premijera rekao da su “sve civilne žrtve” krive Hamasa.

Izraelske odbrambene snage “čine sve što je u njihovoj moći da izbjegnu civilne žrtve, uključujući pružanje ranog upozorenja prije napada, sigurnih prolaznih koridora i određenih sigurnijih zona”, rekli su iz ureda premijera za CNN.

“Ovo je bilo posebno teško jer se Hamas ugrađuje u palestinske civilne četvrti, koristeći palestinske civile i izraelske taoce kao živi štit. To je Hamasova strategija i međunarodna zajednica ne bi smjela dozvoliti da bude djelotvorna. Sve civilne žrtve su u rukama Hamasa.”

Neki kontekst: Izrael će se u četvrtak pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde zbog optužbi za genocid koje je Južna Afrika podnijela prošlog mjeseca. Izraelski zvaničnici kontinuirano su branili svoje vojne akcije u enklavi i rekli da pokušavaju izbjeći civilne žrtve, a Netanyahu je to nazvao “lažnom optužbom”.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je u utorak za CNN da vjeruje da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo u Gazi, dodajući: “To je jasno”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button