Svijet

Izrael tvrdi da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava u napadima na Gazu

Izrael je rekao najvišem sudu UN-a da poduzima mjere kako bi minimizirao civilne žrtve tokom svojih zračnih i kopnenih napada na Gazu i naglasio da se njegova vojska pridržava međunarodnog humanitarnog prava.

Član 51. Povelje UN-a, koji reguliše upotrebu sile, daje državama pravo na samoodbranu, pod uslovom da je sila koju koriste neophodna i proporcionalna. Proporcionalnost ne znači simetriju. To znači da država koja se brani ne može koristiti više sile nego što je potrebno da odgovori na prijetnju. Izrael je tvrdio da je njegovo pravo na samoodbranu pokrenuo Hamasov napad 7. oktobra.

Kada je sukob počeo, države su vezane „međunarodnim humanitarnim pravom“ (MHP). Prema međunarodnom humanitarnom pravu, sve države moraju minimizirati civilne žrtve. Namjerno usmjeravanje napada na civile je uvijek protuzakonito, ali napad koji usputno ubija civile može biti legalan ako postiže vojnu svrhu, pod uvjetom da šteta nanesena civilima nije “pretjerana” u odnosu na predviđenu vojnu prednost.

Malcolm Shaw je tvrdio da je Izrael odgovarao „na proporcionalan način u svakom slučaju“, ukazujući na dokaze kao što su „upozorenje civila na akciju koja je na čekanju neviđenom i opsežnom upotrebom telefonskih poziva, letaka i tako dalje, zajedno sa omogućavanjem humanitarne pomoći .”

Shaw je rekao da ovo “demonstrira upravo suprotno od genocidne namjere”.

“Južna Afrika, u potrazi za otkrivanjem potrebne namjere, predstavlja iskrivljenu sliku”, rekao je.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button