Svijet
Trending

Izrael pušta nove letke u kojima Palestincima poručuje da evakuiraju centralne četvrti Gaze

Izraelske odbrambene snage bacile su u subotu nove letke na naselja u centralnoj Gazi, pozivajući Palestince da se evakuiraju u obližnji grad Deir al-Balah.

IDF je saopštila da su ljudi u četvrtima Al-Amal, Al-Sdera, Al-Basateen, Al-Farouq i Ain Jalout u opasnoj ratnoj zoni.

“IDF će vas obavijestiti kada se možete vratiti svojim kućama. Ovo je upozorenje, kako ne biste bili krivi”, navodi se u letku.
IDF je često bacao letke upozorenja kako bi upozorio stanovnike Gaze da napuste svoje susjedstvo. S obzirom na loše komunikacijske sisteme širom Gaze, nije jasno koliko su ti leci efikasni.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija ranije su rekli da civili u Gazi nigdje ne mogu otići.

Tužni uslovi u Deir al-Balahu: Mnogi raseljeni stanovnici su već pobjegli u Deir al-Balah. Gazani su ove sedmice za CNN rekli da su životni uslovi tamo u najboljem slučaju primitivni, uprkos uputstvima izraelske vojske da bi tamo bilo sigurnije.

Generacije Palestinaca kampuju među ruševinama sravnjenih zgrada u centru grada.

Abu Adnan, raseljeni civil koji sada živi na ulicama Deir al-Balaha, rekao je za CNN da bi volio da je “ostao kod kuće i bio upucan”.

Dva puta sam pokušao da se vratim kući, ali su me deca povukla, rekao je. “Nema toaleta, nema hrane, nema vode, nema odjeće. Uz sve to, više volim da se vratim kući i umrem dostojanstveno nego da umrem na ovaj način.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button