Svijet
Trending

Izrael povlači dio vojnika iz Gaze: Kreću sa operacijama nižeg intenziteta

Odluka Izraela da povuče određeni broj vojnika iz Gaze signalizira početak prelaska na operacije nižeg intenziteta na sjeveru palestinske enklave iako se ondje i dalje odvijaju borbe, rekao je danas američki dužnosnik. 

Povukli tenkove iz nekih naselja

Izrael je jučer povukao tenkove iz nekih naselja grada Gaze, rekli su stanovnici, a najavljeni su planovi o promjeni taktike i smanjenju broja vojnika. Borbe su se i dalje nastavile odvijati drugdje u palestinskoj enklavi uz intenzivno bombardiranje.

– Čini se da je ovo početak postupnog prelaska na operacije nižeg intenziteta na sjeveru, što smo poticali – rekao je dužnosnik naglasivši da promjena odražava uspjeh izraelske vojske u uništavanju Hamasovih vojnih sposobnosti. 

Borbe su se nastavile na sjeveru, a izmijenjene izraelske taktike “ne odražavaju nikakve promjene na jugu”, rekli su dužnosnici. 

Zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je 23. decembra s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) o izraelskim ciljevima i fazama vojnih operacija u Gazi, rekla je Bijela kuća. Također je naglasio potrebu zaštite civila i oslobađanje talaca iz Hamasova zatočeništva.

SAD, glavni izraelski saveznik, nastavlja podržavati Izrael u isto vrijeme izražavajući zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava i humanitarne krize u Gazi. Američki dužnosnici pozvali su Izrael da prijeđe na fazu vojne operacije nižeg intenziteta u Gazi, koja bi značila više ciljanih operacija usredotočenih na Hamasovo vodstvo i infrastrukturu.

Izraelski dužnosnik rekao je da bi nova faza rata mogla trajati mjesecima i uključivati više lokaliziranih operacija “čišćenja”. Ovom promjenom također će se osloboditi vojne postrojbe u slučaju šireg sukoba na sjeveru s libanonskim Hezbolahom.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button