Svijet

Izrael planira preventivno napasti Iran ako procijeni da je napad Teherana neizbježan

Izrael će razmotriti da preventivno napadne Iran ukoliko procjeni da je napad Teherana neizbježan, objavili su izraelski mediji, a nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahuu održao sastanak sa šefovima sigurnosnih agencija.

Sastanku, kojem su prisustvovali ministar odbrane Yoav Gallant, načelnik Generalštaba izraelske vojske (IDF) general-potpukovnik Herzi Halevi, šef Mossada David Barnea i šef Shin Beta Ronen Bar, održani su usred priprema za očekivane napade na Izrael od Irana i Hezbolaha.

Procjena da će Iran vjerovatno napasti Izrael u narednim danima ili sedmicama uslijedila je nakon prošlosedmičnih uzastopnih atentata na vojnog šefa Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu i lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Iran je okrivio Izrael za Haniyehovu smrt i obećao da će uzvratiti.

Izrael nije siguran šta može očekivati ​​od Irana, pokazuju izvještaji.

Tokom sastanka s Netanyahuom razgovaralo se o mogućnosti napada na Iran kao mjera odvraćanja, objavio je Ynet, iako su sigurnosni zvaničnici naglasili da će takav potez biti odobren samo ako Izrael dobije jasne obavještajne podatke koji potvrđuju da se Teheran sprema da pokrene napad.

Kao i Izrael, Sjedinjene Američke Države nisu sigurne kako bi mogao izgledati napad Irana, jer vjeruju da Teheran tek treba da donese konačnu odluku i da je malo vjerovatno da je završio koordinaciju sa svojim saveznicima.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button