Svijet
Trending

Izrael daje ministru krajnje desnice ovlaštenje da zamrzne palestinska plaćanja ako čak i “jedan šekel” stigne u Gazu

„Ni jedan šekel neće otići u Gazu. Period”, napisao je krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich nakon što je izraelski sigurnosni kabinet odobrio mjeru koja mu daje ovlasti da zamrzne sredstva namijenjena Palestinskim vlastima, ako PA prebaci ta sredstva u Gazu.

Prema postojećim sporazumima, Izrael prikuplja porezne prihode u ime palestinskih vlasti na palestinski uvoz i izvoz. Otkako je Hamas započeo napade na Izrael 7. oktobra 2023. godine, izraelska vlada je odbila isplatiti puni iznos prikupljenih poreza, koje Palestinske vlasti prvenstveno koriste za plaćanje javnih službenika i penzionera.

Sredstva koja je prikupio Izrael sada će biti prebačena u Norvešku kao treća strana, a zatim će biti poslana u Ramallah – isključujući sumu namijenjenu Gazi – koja će ostati zamrznuta u norveškim rukama, saopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju. Sjedinjene Države i Norveška će pomoći u nadgledanju i olakšavanju sporazuma.

“Svako kršenje sporazuma omogućava ministru finansija da odmah zamrzne sva sredstva otplate Palestinaca”, saopšteno je iz kabineta premijera.

Hussein al-Sheikh, najviši zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije, odmah je odbacio izraelski plan, nazivajući ga “piratijom” i pozivajući međunarodnu zajednicu da ga zaustavi.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button