Svijet

Ishod pravnih slučajeva Donalda Trumpa mogao bi biti ‘propasti’ SAD

Bivši savezni tužilac Glenn Kirschner rekao je za Newsweek u subotu da ako se bivši predsjednik Donald Trump ne tretira kao bilo koji drugi optuženi u njegovim krivičnim slučajevima, to bi mogao biti “pad” Sjedinjenih Država.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., suočava se s ukupno 91 optužbom za krivična djela u četiri odvojena krivična slučaja, od kojih su dva federalna. Bivši predsjednik izjasnio se da nije kriv po svim optužbama tvrdeći da je nevin, optužujući tužioce za politički “lov na vještice” protiv njega.

Kirschner, uporni Trumpov kritičar, koji je i pravni analitičar za MSNBC, rekao je da postoji neravnoteža u načinu na koji je bivši predsjednik tretiran u odnosu na druge u sistemu krivičnog pravosuđa.
“Mislim da je naša nesposobnost da na neki način smatramo odgovornim, ono što ja nazivam kriminalcima vladajuće klase, visoke vladine zvaničnike koji su očigledno prekršili zakon, i da ih smatramo odgovornim na način na koji bismo smatrali da bilo ko drugi odgovara”, rekla je Kirschner telefonom za Newsweek. “Mi jednostavno, mi to ne možemo. Ili ne možemo ili nećemo. I to će biti naša propast. Vladavina prava će biti naša propast.”

Kirschner je ukazala na Trumpov slučaj subverzije na saveznim izborima u Washingtonu, D.C., kao primjer kako je bivši predsjednik dobio povlašteni tretman prije nego što je suđenje uopće počelo.

“Vladavina prava predviđa da ako imate optuženog na slobodi u krivičnom predmetu i postoje jasni i uvjerljivi dokazi da optuženi predstavlja opasnost čak i za jednu osobu u zajednici, ta osoba treba biti pritvorena do suđenja”, Kirschner rekao je.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button