Svijet

Iran tvrdi da je uništio izraelsku špijunsku bazu u napadima na sjeveru Iraka

Iranska Revolucionarna garda u ponedjeljak je lansirala balističke rakete na, kako je rekla, špijunsku bazu izraelske obavještajne agencije Mossad u sjevernom Iraku, i na “antiiranske terorističke grupe” u Siriji, u najnovijoj eskalaciji neprijateljstava koja dodatno riskira da preraste u šire regionalni sukob.

Sjedinjene Države osudile su udare kao “nepromišljene” i neprecizne.

Iranske snage saopćile su da je ponoćni raketni napad u Iraku uništio “jedan od glavnih štabova špijunaže” Izraela u Erbilu, glavnom gradu poluautonomne regije Kurdistan, kao odgovor na, kako su rekli, izraelske napade u kojima su ubijeni komandanti Iranske revolucionarne garde i pripadnici iranskog fronta otpora.

“Ovo sjedište je bilo centar za razvoj špijunskih operacija i planiranje terorističkih akata” u regiji i Iranu, navodi se u priopćenju Korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) u ponedjeljak.

IRGC je također rekao da je pogodio nekoliko lokacija u Erbilu i tvrdio da je gađao “mjesta iranskih opozicionih grupa”.

Najmanje četiri civila su ubijena, a šest ih je povrijeđeno u napadu, navodi se u saopćenju Vijeća sigurnosti regije Kurdistan rano u utorak.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button