Svijet

Iran napada SAD, traži oslobađanje od 6 milijardi dolara od Katara

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je SAD u nizu izjava u ponedjeljak.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani tvrdi da su SAD sada strana u ratu u Gazi jer su SAD isporučile Izrael municijom.

Iran također tvrdi da SAD drže Vijeće sigurnosti UN-a kao taoca kako bi spriječile širu osudu izraelskog rata protiv Hamasa.

Iran podržava Hamas i imao je sastanke s vodstvom Hamasa od 7. oktobra. Iran također podržava milicije u Iraku i Siriji u njihovim napadima na američke snage. Iran je podržao Huti u Jemenu da pojačaju napade na brodove. Stoga iransko držanje osuđuje SAD, ali također iskorištava trenutni sukob u regiji kako bi eskalirao sukob izvan Gaze.
Iran stoga nastoji izvući korist iz rata, a istovremeno koristi rat kako bi pokušao postići veći utjecaj Irana na Bliskom istoku prikazujući sebe kao da je protiv Izraela i SAD-a. Iran je, na primjer, blisko sarađivao s Turskom na osudi Izraela.


Američki dom želi blokirati transfer 6 milijardi dolara Iranu


Sada je iransko ministarstvo vanjskih poslova fokusirano na 6 milijardi dolara zamrznutih sredstava koje pokušava osloboditi iz Katara. Ovo je bio dio dogovora koji se dogodio prije nekoliko mjeseci u avgustu. Međutim, još u oktobru su se SAD i Katar složili da blokiraju Iranu pristup fondovima.

Sada je i Predstavnički dom američkog Kongresa pokušao da blokira transfer. Iran je rekao da SAD ne mogu “odbaciti” ovaj sporazum. Iran pomno prati ovu mjeru u američkom Kongresu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su SAD dužne osigurati da Teheran dobije svoj novac, čak i dok Iran širi haos i rat u cijelom regionu.

“Uzeli smo potrebne garancije i ne postupamo na osnovu povjerenja sa Amerikom, koja je pokazala da nije pouzdana. Američka vlada mora ispuniti svoje obaveze i ovi resursi su dostupni Iranu”, saopćilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button