SvijetVideo Arhiva

IDF objavio snimke prostorija, tvrde da je Hamas ovdje držao taoce

Izraelske odbrambene snage objavile su video koji, prema njihovim tvrdnjama, prikazuje mjesto u kojem je Hamas držao zarobljene Izraelce.

“Ovdje je Hamas držao oko 20 taoca u različito vrijeme. Tunel je bio dug blizu 830 metara i dubok blizu 20 metara”, saopćio je IDF.

Na snimku se vidi i centralna prostorija u kojoj su, kako tvrdi IDF, taoci provodili većinu vremena. Kako je kazao glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari, pronađeni su toaleti, madraci, pa čak i crtež petogodišnje djevojčice Emilije Aloni koja je oslobođena u novembru.

Vojska je rekla da je dovela novinare da dokumentiraju tunel prije nego što ga unište, a sve s ciljem da “svijetu pokaže dokaze koji se ne smiju zaboraviti”.

“Hamas je počinio i nastavlja činiti zločine protiv čovječnosti, držeći nevine ljude, djecu, žene, muškarce, neke bolesne, vrlo starije ljude, u teškim i nehumanim uslovima”, rekao je Hagari.

“Prema svjedočenjima kojima raspolažemo, oko 20 talaca držano je u ovom tunelu u različito vrijeme u teškim uslovima bez dnevnog svjetla, u gustom zraku s malo kisika i strašnoj vlazi koja otežava disanje. Neki od njih pušteni su prije 50-ak dana, a neki su još uvijek u Gazi i možda su pod još težim uslovima, uključujući starije ljude kojima su potrebni lijekovi i pomoć”, dodao je Hagari.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button