Svijet
Trending

Huti ispaljuju projektile na drugi brod samo nekoliko sati nakon američkih vojnih napada

Pobunjenici Huti ispalili su projektile na drugi komercijalni brod u vlasništvu SAD-a u četvrtak, samo nekoliko sati nakon nove runde američkih vojnih napada na grupu u Jemenu koju podržava Iran.

Huti su lansirali dvije protivbrodske balističke rakete na M/V Chem Ranger, saopštila je američka vojska, što je bio treći takav napad na brod u vlasništvu SAD-a ove sedmice.

“Posada je primijetila kako projektili pogađaju vodu u blizini broda. Nije bilo prijavljenih ozljeda ili oštećenja na brodu”, rekla je američka Centralna komanda.
Predsjednik Joe Biden priznao je u četvrtak da američki udari protiv Huta ne odvraćaju napade te grupe u Crvenom moru, za koje kaže da će prestati tek kada Izrael okonča svoj rat u Gazi.

Bidenove primjedbe uslijedile su nakon što je američka vojska rekla da je peti američki napad na imovinu Huti u jednoj sedmici bio usmjeren na mali broj protivbrodskih projektila koje su se spremale za lansiranje na međunarodne brodske puteve.

Međutim, zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh rekla je da su SAD “bile u stanju da degradiraju i ozbiljno poremete i unište značajan broj” sposobnosti Huta.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button