Svijet

Humanitarne organizacije izražavaju zabrinutost zbog borbi oko bolnica u Khan Younisu

Lider Svjetske zdravstvene organizacije je “duboko zabrinut” izvještajima o borbama oko dvije bolnice u gradu Khan Younis na jugu Gaze.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na društvenim mrežama da su borba u blizini bolnice Al-Amal i racija u ponedjeljak na bolnicu Al-Khair ugrozili “pacijente i ljude koji traže sigurnost u ovim objektima” i spriječili druge ljude koji su povrijeđeni da budu u mogućnosti da stići do bolnica.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas saopćilo je da je desetine ljudi ubijeno i ranjeno u posljednjoj ofanzivi na zapadni Khan Younis, gdje se nalazi nekoliko medicinskih ustanova i sjedište Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS).

Zdravstveni zvaničnici su također rekli da su izraelske snage u ponedjeljak upale u bolnicu Al-Khair i pritvorile izvjestan broj medicinskog osoblja, usred tekuće “opsade” područja.

PRCS je u ponedjeljak navečer saopštio da je situacija tamo “izuzetno opasna” i da se ekipe hitne pomoći suočavaju sa “značajnim poteškoćama u dolasku do ranjenih i povrijeđenih zbog kontinuiranog bombardovanja u pokrajini”.

Na pitanje da prokomentariše napad na bolnicu, izraelske odbrambene snage su rekle da “ne mogu da komentarišu aktivnosti koje su u toku”. Izvor je rekao za CNN da je u toku velika izraelska vojna ofanziva u zapadnom Khan Yunisu i da se očekuje da će trajati još nekoliko dana.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button