Svijet

Hamas prihvatio da izraelskim zarobljenicima budu dostavljeni neophodni lijekovi

Postignut je dogovor prema kojem će se vitalni lijekovi isporučiti zarobljenicima koje drži Hamas u Pojasu Gaze, objavio je ured premijera Izraela u saopćenju u petak navečer.

U saopćenju se dodaje da će lijekovi zarobljenicima biti isporučeni u sljedećih nekoliko dana. Kanal 12 je izvijestio da će Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) omogućiti transfer.

Vjeruje se da su 132 zarobljenika koje je Hamas uzeo sedmog oktobra i dalje u Gazi, nisu svi živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zarobljeništva tokom jednosedmičnog primirja krajem novembra,

Izraelski dužnosnik rekao je za The Times of Israel da će popis lijekova za taoce uključivati one koje njihovi doktori smatraju “spasonosnima”, a vjeruje se da uključuju lijekove za one s hroničnim bolestima, bolestima srca, visokim krvnim pritiskom i astmom.

Prema dužnosniku, pregovori su bili složeni jer je Hamas oprezan da će prijenos lijekova taocima dovesti do toga da Izrael otkrije gdje ih tačno drže.

Dužnosnik je rekao da Izrael od samog početka gura da se lijekovi prebace Hamasu, koji je do ove sedmice odbijao saradnju. Hamas je navodno popustio nakon pojačanog pritiska Katara.

Također je rekao da je u sklopu sporazuma Izrael pristao proširiti unos lijekova za Palestince kao dio humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu.

Dogovor posredstvom Hamasa vodio je šef obavještajne agencije Mossad David Barnea, a odobrio ga je premijer Benjamin Netanyahu, navodi se u izjavi PMO-a.

Objava je došla dan nakon što je The New York Times otkrio postojanje uznapredovalih pregovora u kojima je posredovao Katar između Izraela i Hamasa s ciljem prijenosa lijekova brojnim zarobljenicima kojima su potrebni.

Kanal 12 je rekao da se sporazum o prijenosu lijekova taocima u Gazi ne bi trebao tumačiti kao korak prema mogućem novom sporazumu o oslobađanju talaca.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button