Svijet
Trending

Erdogan usljed turske blokade Instagrama optužio društvene mreže za “digitalni fašizam”

Vlada Turske danas se susrela s predstavnicima društvene mreže Instagram, a ovaj susret je uslijedio nakon što su turske vlasti prošle sedmice blokirale pristup ovoj društvenoj mreži.

Informaciju o spomenutom sastanku potvrdio je turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u trenutku održavanja sastanka oštro kritikovao kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže. Optužio ih je za “fašizam” i cenzuru, tvrdeći da nastoje prigušiti glasove palestinskog naroda.

“Suočavamo se s digitalnim fašizmom koji nema toleranciju ni za fotografije palestinskih mučenika i odmah ih zabranjuje. Pribjegavaju svim sredstvima kako bi prikrili izraelsku okrutnost i prigušili glasove palestinskog naroda. Kompanije društvenih mreža su doslovno postale militanti”, izjavio je Erdogan.

Smatra da Turska nije dobila željeni nivo saradnje, uprkos prethodnim razgovorima s predstavnicima društvenih mreža. Prema njegovim riječima, ove mreže poštuju pravila u Americi i Evropi, ali ih namjerno ignoriraju kada je u pitanju borba protiv nezakonitog sadržaja u Turskoj.

“Kao vlada, nemamo problem s ničijom slobodom, slobodom izražavanja, poslom, egzistencijom, trgovinom ili načinom života. Ako se ispune legitimni zahtjevi Turske i poštuje njena osjetljivost, pitanje će se, naravno, riješiti samo od sebe”, poručio je.

Nadalje, turske vlasti su nezadovoljne time što se ne uklanjaju objave koje smatraju uvredljivima. Jedan neimenovani visoki turski zvaničnik tvrdi da je Instagram blokirao objave na kojima se izražavalo saučešće nakon atentata na lidera palestinske militantne organizacije Hamas Ismaila Haniyeha, piše turski list Daily Sabah.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button