Svijet

Dok svi obustavljaju slanje pomoći za Gazu, Španija šalje dodatne milione eura

Španija će poslati dodatnih 3,5 miliona eura Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), objavio je u ponedjeljak španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares.

U isto vrijeme, mnoge zemlje obustavljaju finansiranje ove agencije zbog optužbi da su njezini zaposlenici bili uključeni u napad militantnog Hamasa na Izrael.

“Situacija UNRWA-e je očajna i postoji rizik da će njezine humanitarne aktivnosti u Gazi biti paralizirane za nekoliko sedmica”, rekao je Albares španskim zastupnicima.

Brojne zemlje donatori UNRWA-e, uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačka, obustavile su finansiranje UN-ove agencije zbog navoda da je oko 12 od desetaka hiljada palestinskog osoblja osumnjičeno za umiješanost u napad Hamasa.

Španija je prošle godine doprinijela UNRWA-i direktno s 18,5 miliona eura. Deset miliona od ovog iznosa odobrio je Madrid u decembru nakon što je obećao utrostručiti svoju razvojnu i humanitarnu pomoć palestinskim područjima.

Susjedni Portugal u petak je najavio dodatnu pomoć UNRWA-i u vrijednosti od milion eura. Portugalski ministar vanjskih poslova Joao Cravinho rekao je da je važno ne okrenuti leđa Palestincima u ovim teškim vremenima.

Šef EU diplomatje Josep Borrell upozorio je u nedjelju da bi obustava finansiranja UNRWA-e mogla ugroziti stotine hiljada života. Prema Borrellu, ova agencija je odmah nakon optužbi iz Izraela poduzela akciju i pokrenula istragu o tome.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice upozorila je da će u slučaju značajnog manjka sredstava morati zatvoriti svoje operacije do kraja februara.

UNRWA je osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata i jedan je od najvećih programa UN-a. Njegovih više od 30.000 radnika pruža usluge uključujući obrazovanje, osnovnu zdravstvenu skrb i humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button