SvijetVideo Arhiva

Dio senatora smatra da Biden krši američke zakone isporukom oružja dok Izrael blokira pomoć za Gazu

Grupa američkih senatora izjavila je u utorak da prema američkom zakonu Bidenova administracija mora prekinuti američku vojnu pomoć Izraelu osim ako Netanyahuova vlada odmah ne prestane ometati dostavu pomoći Pojasu Gaze, gdje djeca umiru od gladi.

“Teška humanitarna katastrofa koja se odvija u Gazi gotovo je bez presedana u modernoj historiji. Vaša administracija je više puta izjavila, a Ujedinjene nacije i brojne humanitarne organizacije potvrdile su da su izraelska ograničenja humanitarnog pristupa, kako na granici tako i unutar Gaze, jedan od primarnih uzroka ove humanitarne katastrofe”, napisala su osmorica senatora, predvođeni senatorima Berniejem Sandersom, Chrisom Van Hollenom (D-Md.) i Jeffom Merkleyjem u pismu predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.

Senatori tvrde da sistematska opstrukcija isporuka pomoći od izraelske vlade krši američki zakon, posebno ukazujući na odjeljak 620I Zakona o inozemnoj pomoći iz 1961. godine.

Zakon kaže da se “nikakva pomoć ne smije pružati… nijednoj zemlji kada se to obznani predsjedniku da vlada te zemlje zabranjuje ili na drugi način ograničava, izravno ili neizravno, prijevoz ili isporuku humanitarne pomoći Sjedinjenih Američkih Država”.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button