Svijet
Trending

Blinken kaže da je fokus pregovora u Kataru na sprečavanju šireg sukoba

Državni sekretar Antony Blinken kaže da je fokusiran na sprečavanje šireg sukoba u trenutku “duboke napetosti” na Bliskom istoku koja bi mogla “lako metastazirati”.

On je to dao komentar tokom konferencije za novinare s premijerom Katara i ministrom vanjskih poslova Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u nedjelju u Dohi.

“Bili smo intenzivno fokusirani na rad na sprečavanju širenja sukoba. I to je zaista glavni fokus u sadašnjoj mojoj četvrtoj posjeti regionu od 7. oktobra. To je bilo u središtu jučerašnjih razgovora s predsjednikom Erdoganom i premijerom Mitsotakisom, jutros s kraljem Abdullahom od Jordana i na sastancima koje sam upravo sam imao sa Emirom sa premijerom”, rekao je.

Al Thani je također upozorio na eskalaciju sukoba u regionu i posebno osudio nedavne udare u Bejrutu i Siriji.

“Nedavni događaji kojima smo svjedočili u Libanu ili Siriji, nažalost, predstavljaju kršenje suvereniteta tih zemalja, a možemo vidjeti i kontinuirana kršenja. Naš glavni cilj ili svrha je da zaustavimo ovaj rat i izbjegnemo veću eskalaciju u regionu”, rekao je on.

Al Thani je ponovio svoje pozive na prekid vatre i rekao da će to imati “pozitivne implikacije” na region.

Blinken je zaobišao pitanje da li su arapske zemlje bile u pravu kada su pozvale na prekid vatre. Rekao je da SAD žele osigurati da se napadi 7. oktobra više ne ponove, što “znači suočavanje s prijetnjom koju Hamas i dalje predstavlja”, rekao je Blinken.

„Ali, kao što smo jasno rekli od prvog dana, imperativ je da se u suočavanju sa ovim veoma, veoma teškim izazovom to učini na način koji stavlja premiju na zaštitu civila. Pobrinuti se da ljudi dobiju pomoć koja im je potrebna”, dodao je Blinken, govoreći o izraelskom ratu protiv Hamasa.

Odgovarajući na pitanje da li bi SAD trebale da uslovljavaju pružanje oružja Izraelu, Blinken je rekao da će oni nastaviti da se staraju da se svaka američka vojna pomoć koristi u skladu sa međunarodnim pravom.

“Svaka vojna pomoć koju pružamo – bilo kojoj zemlji, uključujući Izrael – dolazi sa zahtjevima uključujući korištenje oružja u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom – zakonima rata. I to je nešto na šta stalno pažljivo gledamo. I mi ćemo se pobrinuti da u ovom slučaju, kao iu svakom drugom slučaju, bilo koje oružje koje pružimo bude korišteno na odgovarajući način. To je nešto što shvatamo veoma, veoma ozbiljno i što ćemo nastaviti da radimo”, rekao je on.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button