Svijet

Bijela kuća s jasnom porukom za Izrael: Nećemo podržati operaciju u Rafi, to je katastrofa

Bijela kuća i State Department naglasili su da nisu vidjeli dokaze koji bi upućivali na to da je takva operacija neizbježna, ali su upozorili na ozbiljne humanitarne posljedice ako do nje dođe.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će vojska napredovati na području u blizini egipatske granice nakon što je ranije naredio mnogim Palestincima iz drugih mjesta u obalnoj enklavi da tamo potraže sklonište.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da SAD nisu vidjele nikakve “planove koji bi nas uvjerili da će, ili će uskoro, provesti bilo kakvu veliku operaciju u Rafi”.

“Tamo ima mnogo raseljenih ljudi, a izraelska vojska ima posebnu obavezu dok provodi operacije ondje ili bilo gdje drugo, kako bi osigurala zaštitu nevinih civila, posebno civila koje je gurnula u južnu Gazu operacije sjevernije”, rekao je Kirby.

“Bez ikakvog potpunog razmatranja zaštite civila u Gazi u toj mjeri, vojne operacije sada bi bile katastrofa za te ljude, a to nije nešto što bismo podržali”, dodao je Kirby.

Komentare je ponovio i glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel koji je rekao da Bidenova administracija “ne bi podržala poduhvat nečeg ovakvog bez ozbiljnog i vjerodostojnog planiranja jer se odnosi na zaštitu civila koji se nalaze u Rafi.

Netanyahu je obećao da će izvesti izraelske vojne operacije u Rafi, rekavši da će se rat u Gazi nastaviti sve dok Izrael ne bude mogao proglasiti “potpunu pobjedu” protiv Hamasa.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button