Svijet
Trending

Bernie Sanders poziva Kongres da blokira finansiranje Izraela

Bernie Sanders, progresivni senator Vermonta, objavio je u utorak saopštenje pozivajući Kongres da blokira dodatna sredstva za Izrael usred rata u Gazi, gdje je više od 22.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima nakon što je Hamas 7. oktobra ubio 1200 ljudi u Izraelu.

“Iako priznajemo da je Hamasov barbarski teroristički napad započeo ovaj rat, također moramo priznati da je vojni odgovor Izraela bio krajnje nesrazmjeran, nemoralan i kršenje međunarodnog prava”, rekao je Sanders.

“Dosta je dosta. Kongres mora odbiti to finansiranje. Porezni obveznici Sjedinjenih Država više ne smiju biti saučesnici u uništavanju života nedužnih muškaraca, žena i djece u Gazi.”

Sanders je sve kritičniji prema desničarskoj vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se vojni udari u Gazi nastavljaju. Prošlog mjeseca, Sanders je predstavio rezoluciju kojom poziva Stejt department da istraži sva potencijalna kršenja ljudskih prava u Gazi, a također je osudio američki veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi. Nekoliko dana kasnije, SAD su se uzdržale od glasanja o drugoj rezoluciji UN-a koja je pozvala na “hitne i produžene humanitarne pauze” u ratu.

Sandersova izjava uslijedila je u trenutku kada Kongres razmatra zahtjev Joea Bidena za pomoć od 10 milijardi dolara Izraelu kao dio većeg financijskog paketa namijenjenog pomoći američkim saveznicima, uključujući Ukrajinu, i rješavanju granične sigurnosti. Prošlog mjeseca, Sanders se posebno usprotivio prijedlogu za finansiranje od 111 milijardi dolara koji su podržale demokrate zbog svoje zabrinutosti oko novca za Izrael uključenog u zakon.

“Izrael ima apsolutno pravo da se brani od Hamasovih terorista koji su ih napali 7. oktobra”, rekao je Sanders u izjavi u kojoj je obrazložio svoj glas. “Oni nemaju pravno ili moralno pravo da ubijaju hiljade nevinih palestinskih muškaraca, žena i djece.”

Republikanci u Senatu uspješno su blokirali napredak tog zakona o finansiranju, a dvostranački pregovori o kompromisnoj mjeri trajali su sedmicama. U utorak je ostalo nejasno da li je moguće postići dogovor. Kako se zastoj produžavao, Bajdenova administracija se dva puta pozivala na svoje hitne ovlasti da zaobiđe Kongres i odobri dvije prodaje oružja Izraelu.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button