Svijet

Bajden drži “otvorenog uma” o tome kako bi izgledalo rješenje o dvije države, kaže zvaničnik Bijele kuće

Američki predsjednik Joe Biden drži “otvorenog uma” o tome kakav će oblik na kraju imati rješenje o dvije države s Izraelom, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća, dodajući da predsjednik priznaje da to neće biti lak put.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da predsjednik razumije “potrebu za određenom fleksibilnošću” kada je u pitanju format nezavisne palestinske države.

Nekoliko sati nakon što je u petak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Biden je pomenuo mogućnost demilitarizirane palestinske države kada je razgovarao s novinarima u Bijeloj kući, rekavši da vjeruje da “postoji niz vrsta rješenja dvije države”.

“Postoji niz zemalja koje su članice UN-a koje… nemaju svoju vojsku, brojne države koje imaju ograničenja, pa mislim da postoje načini na koje to može funkcionirati”, rekao je Biden.
Ipak, Netanyahu je u subotu odbacio pozive na palestinski suverenitet nakon tih razgovora s Bidenom o budućnosti Gaze, sugerirajući da bi sigurnosne potrebe Izraela bile nespojive s palestinskom državnošću.

Iako je ovo odmak od Bidenovog uvjerenja da je potrebno rješenje s dvije države, Kirby je rekao da američki predsjednik “ne gaji iluzija koliko će biti teško doći do toga, posebno s ovim sukobom koji se odvija u Gazi”. Rekao je da će administracija nastaviti razgovore s izraelskom vladom i palestinskim vlastima “u nadi da se može postići veći napredak”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button