Svijet

Izrael je predložio da visoki lideri Hamasa napuste Gazu u sklopu mogućih pregovora o prekidu vatre

Izrael je predložio da visoki čelnici Hamasa napuste Gazu kao dio šireg sporazuma o prekidu vatre, izjavila su za CNN dva zvaničnika upoznata s tekućim međunarodnim razgovorima.

Izvanredan prijedlog, koji ranije nije objavljen, dolazi u trenutku kada se Izrael bori da postigne svoj cilj potpunog uništenja Hamasa. Uprkos skoro 4-mjesečnom ratu u Gazi, Izrael nije uspio uhvatiti ili ubiti nijednog od najviših vođa Hamasa u Gazi i ostavio je netaknuto oko 70% Hamasovih borbenih snaga, prema vlastitim procjenama.

Iako bi to omogućilo siguran prolaz iz Gaze najvišim čelnicima Hamasa koji su orkestrirali napad 7. oktobra, isušivanje Gaze njenih vođa moglo bi oslabiti Hamasov stisak na ratom razorenom području, a istovremeno bi omogućilo Izraelu da nastavi tragati za visokovrijednim ciljevima u inostranstvu.

Poznato je da visoki zvaničnici Hamasa žive u Dohi, Kataru i libanonskoj prijestolnici Bejrutu, između ostalih mjesta izvan palestinskih teritorija. U izraelskom zračnom napadu ranije ovog mjeseca ubijen je najviši komandant Hamasa u Bejrutu.

Izraelski prijedlog da bi čelnici Hamasa mogli napustiti Gazu, iako je malo vjerovatno da će ga Hamas prihvatiti, razmatran je u sklopu širih pregovora o prekidu vatre najmanje dva puta posljednjih sedmica – jednom prošlog mjeseca u Varšavi od strane šefa izraelske obavještajne službe, direktora Mossada Davida Barnea, a zatim ponovo ovog mjeseca u Dohi sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, prema jednom zvaničniku upoznatom s diskusijama.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button